Laura, az olasz szakos láttássérült egyetemista

A Fény Alapítvány ettől az évtől kezdve tehetséges látássérült fiatalokat támogat ösztöndíjjal.

Ebben az évben két egyetemistát, az egyikük Robi.

Előzőleg Robi történetét mutattuk be, most ismerjék meg a másik egyetemistát, Laurát!

 

Amikor meglátogattuk Laurát, egy mosolygós lány várt minket az ajtóban. Az egész lénye pozitív energiát áraszt.

Laura 21 éves, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem olasz szakára jár, hosszú távú tervei között szerepel, hogy elvégzi az  olasz-magyar szakfordító mesterképzést.

Ahogy ott ülünk a kanapén Laurával szemben, és hallgatjuk ezt a magabiztos lányt, biztosak vagyunk benne, hogy ez a vágya teljesülni fog. 

Laura születésétől kezdve látássérült, a terhesség 29. hetében született, igazából az életéért küzdött. Pusztán fényt lát, mégis teljes életet tud élni. Integrált óvodába, majd a látássérültek általános iskolájába járt, de a gimnáziumot szintén integrált középiskolában végezte, méghozzá egy elég erős iskolában. Itt kezdett el olaszt tanulni, és itt dőlt el, hogy ezen a vonalon tanul tovább majd érettségi után. 

A gimnáziumban ő volt az első látássérült, akit felvettek, de a tanárok és a diákok segítségével gyorsan beilleszkedett az osztályközösségbe. 

Az egyetemen is vannak barátai, akik segítenek neki eligazodni a rendszerben. 

 

Laura sokat olvas egy felolvasóprogram segítsgével. Az egyetemi jegyzeteket is beszkennelni, majd a program felolvassa neki, így tanul. 

A Fény Alapítvány ösztöndíját egy jobb teljesítményű, gyorsabb szkenner vásárlására fordítja, hogy minél hatékonyabban tudjon tanulni. 

Kategória: