Rólunk

Mi, látók természetesnek vesszük a fényt, a színeket, a távolságot, egyszóval mindazt, amit a szemünk közvetít. De milyen lenne a világ, ha nem lenne fény? Csukjuk be a szemünket pár percre, és próbáljunk meg tájékozódni a sötétben! Nehezen megy, holott nekünk vannak emlékeink a környezetről, amiket még nyitott szemmel gyűjtöttünk be. Számos embertársunknak azonban sosem adatott meg az az élmény, hogy megtapasztalja a színes-fényes világot. Ők is boldog, teljes emberi életre vágynak, ám nekik ehhez olykor támogatás kell.

A Vakok Állami Intézete, a Hermina Egyesület és a Harmónia Intézet rehabilitációs programjával összhangban a Fény Alapítvány a vakok és gyengénlátók önálló életvezetését segítő, valamint készségfejlesztő tanfolyamokat szervez, természetesen a speciális igények szem előtt tartásával. E tanfolyamok elsődleges célja a sérült emberek mindennapi ügyintézésének megkönnyítése mellett az élményszerzés, az életörömmel való feltöltődés. Alapítványunk a látással kapcsolatos szűrővizsgálatok kihelyezett elvégzésében is segédkezik mind a szervezési, mind a financiális feladatok felvállalásával. Ezen túlmenően kulturális programokat, kirándulásokat szervezünk, illetve közreműködünk a mindennapi létezéshez nélkülözhetetlen eszközök (pl. írószerek, bútorok) vagy a komfortérzetet növelő berendezések, szolgáltatások (pl. LED színes tévé, számítógép, internet) beszerzésében.

Szűrővizsgálatok:

– 2002-2010 között évente elvégzett, kihelyezett glaucoma szűrővizsgálatot szerveztünk Prof. Dr. Holló Gábor vezetésével, melynek eredményeként körülbelül 200 veszélyeztetett embernél sikerült lassítani vagy teljesen megakadályozni a zöldhályog kialakulását.

– 2017. novembere óta Dr. Dienes Lóránt szemorvos vezetésével végezzük az általános szemvizsgálatokat, igény szerint zöldhályogszűréssel kombinálva. Ez a szolgáltatás nagyvállalatok, vállalkozások számára is elérhető.

Tanfolyamok (folyamatosan):

– Jóga;

– Aerobic;

– Angol nyelvtanfolyam;

– Társastánc tanfolyam;

– Állampolgári ismeretek és ügyintézés

Kulturális program:

– Minden évben karácsonyi ünnepséget rendezünk a halmozottan hátrányos helyzetű vakok számára Bercelen, ajándékozással és Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész fellépésével.

– Országos hírű zenészek, művészek jótékonysági koncertjeit, előadásait koordináljuk a MVGyOSz székházában. Szerveztünk operettgálát Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor sztárvendégekkel, illetve a rehabilitációs programban résztvevők fellépésével. Hamarosan a Hungaria Tribute zenekar és Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész koncertjére kerül sor.

Eszközvásárlások:

– számítógép

– internetkapcsolat

– LED színestelevízió