Magyarországon immáron több éve az október a “Látás Hónapja”

Elsőre nem is hinnénk, hogy látásunkat mennyi minden befolyásolja, valamint mennyi minden van kihatással szemünk egészségére. Sokan elsődleges szemkárosítóként a különböző monitorokat jelölik meg automatikusan, azonban ezen felül bizony az sem mindegy, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, sportolunk naponta, valamint mennyi időt töltünk egészséges levegőn, a szabadban.

A “Látás Hónapja” kampány elsődleges célja, hogy a figyelmet a rendszeres látásellenőrzés fontosságára irányítsa, valamint lehetőség szerint felhívja a figyelmet a látást érintő betegségekre, illetőleg azok szűrési lehetőségeire.

A kampányhoz idén októberben is számos optikai szaküzlet csatlakozott és várja a hozzá ebben a hónapban ingyenes látásellenőrzésre, szemvizsgálatra betérőket egészen október 31.-ig, tapasztalt, szemész szakorvosokkal, diplomás optometrista kontaktológusokkal és látszerész mesterekkel.

A szembetegségek egyik legsúlyosabb csoportja a glaukóma vagy zöld hályog, amely esetén a látóidegrostok lassan, ám visszafordíthatatlanul pusztulnak el

A pusztulás az esetek 90 százalékában tünetmentesen és fokozatosan megy végbe és a megemelkedett szemnyomás miatti csökkent idegrost működés, valamint anyagcserezavar a látóidegek elhalását okozva teljes vakságot is okozhat, ha a glaukómát nem ismerik fel idejében.

Azonban ahogy a „Látás Hónapja” kampány is hangsúlyozza, fontos a betegség korai kiszűrése, felismerése, hiszen az időben elkezdett kezeléssel javulhat még akár a zöld hályog prognózisa is

Az egyértelmű diagnózis megállapításához azonban több, különböző vizsgálatot is el kell végezzenek a szemészek: szemnyomás-mérést, csarnokzug-, szemfenék- és látótérvizsgálatot ahhoz, hogy még időben ki lehessen kiszűrni a szembetegségeket, vagy épp konkrétan a zöld hályogot.

A zöld hályog jelző, elsődleges tünetei többnyire a szem környékének fájdalma, a szem bepirosodása, valamint a homályos látás, mely mellett idővel emelkedett szemnyomás tapasztalható és a szaruhártya zöldes-szürkés árnyalatot ölthet, rohamra hajlamosoknál a szem fájdalma mellett hányinger, hányás is előfordulhat.

A kezelés célja a szemnyomás csökkentése annak a látóidegfő keringésének javítása érdekében, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy a glaukóma kezelése élethosszig tartó folyamat

A szemnyomást korai stádiumban felismerve az esetek igen nagy százalékában lehet csökkenteni szemcseppekkel, gyógyszerekkel, valamint a lézeres esetlegesen sebészeti beavatkozásokkal, azonban a kezelés elmaradása vagy a glaukóma kései felismerése a látás visszafordíthatatlan romlását vonhatja maga után.

Fontos tehát a rendszeres szűrés és a korai felismerés, ne habozzanak, menjenek és látásuk védelme érdekében használják ki a hazai rendezvénysorozat kínálta ingyenes szembetegség-szűrés lehetőségeket, a kampányhoz csatlakozott hazai Optikák október 31.-ig további kedvezményekkel is várják az érdeklődőket.

Címkék: , ,

Kategória: