A zöldhályog és szűrésének fontossága

A zöldhályog olyan szembetegség, ami látásromlást vagy akár teljes vakságot is eredményezhet. 40 éves kor felett a rendszeres szűrővizsgálat kiemelten fontos!

Mi a galukóma, vagy zöldhályog?

A zöldhályog (glaucoma) olyan krónikus betegség, amely során visszafordíthatatlan látóidegrost-pusztulás alakul ki. A zöldhályog kezdetben látótér-kiesést, majd a későbbiekben akár teljes vakságot is okozhat. Külön problémát jelent, hogy az esetek 90 százalékában tünetmentesen alakul ki, ezért kulcsfontosságú a rendszeres szűrés.

A zöldhályog és szűrésének fontossága

Kép forrása

A zöldhályog oka

A szemnyomást szemgolyóban termelődő folyadék – a csarnokvíz – mennyisége határozza meg. Ha több folyadék termelődik, mint amennyi távozni tud a szemgolyóból, az megemeli a zárt szemgolyó nyomását. Ennek a folyamatnak sok kiváltó oka lehet. A leggyakoribb (90%-ban) a megbetegedés elsődleges, azaz nincs közvetlen kiváltó oka, hanem a csarnokvíz elvezető rendszerének, akár genetikailag is meghatározott betegsége. Másodlagosan is kialakulhat szemészeti ok miatt (fejlődési rendellenesség, gyulladás, sérülés stb.), helyi, szemészeti gyógyszeres kezelés vagy egyéb betegségek gyógyszeres kezelésének mellékhatásaként.

Kiket érint a zöldhályog?

A zöldhályog a negyven évnél idősebb emberek 2-4 százalékát érinti, s a harmadik leggyakoribb oknak számít a vakságot kiváltó tényezők között.

A kor előrehaladtával fokozott hangsúlyt érdemes fektetni a különféle szűrővizsgálatokra, így a látás rendszeres ellenőrzésére. 40 éves kor felett nő a zöldhályog kialakulásának a kockázata, ráadásul a betegség sok esetben teljesen tünetmentesen alakul ki, ezért évente egyszer mindenképp keressünk fel egy szemész szakorvost!

Milyen tünetekkel jelentkezik a zöldhályog?

A zöldhályog az esetek 90 százalékában lappangva alakul ki. Amennyiben tünetek is jelentkeznek, a szem környékének fájdalmát, a szem bepirosodását, homályos látást tapasztalhat. Emellett emelkedik a szemnyomás, a szaruhártya pedig zöldes-szürkés árnyalatot vehet fel. Zöldhályogos roham esetén fájdalom, hányinger, hányás is előfordulhat.

A modern műszerek segítenek benne, hogy már korai stádiumban is szűrjük a zöldhályogot. A szemfenék vizsgálata során már egészen korán felfedezhetők a betegség jelei, így még időben meg lehet állítani.

A zöldhályog kezelése

Elsődleges kezelés szemcsepp használata, amivel a szembelnyomást a csarnokvíz termelődés csökkentésével alacsonyabb szintre vihetjük, ezáltal a látóidegfő keringését javíthatjuk. Rendszeres ellenőrzéssel és a kezelés szigorú betartásával a látásvesztés lehetősége minimumra csökkenthető.

A zöldhályogot az orvostudomány mai állása szerint sajnos még nem lehet visszafordítani, emiatt semmi esetre ne halogassuk az éves szűrővizsgálatot!

forrás: optokid.hu

Címkék: , , , ,

Kategória: