Szeretettel – divatos táska vakoknak és gyengénlátóknak

Évekkel ezelőtt megismerkedtem egy vak emberrel. Mosolygós, totál aktív életet élő, nagyon csinos nővel. Hosszan beszélgettünk, és mert nagyon kíváncsi voltam a válaszra, azt is megkérdeztem tőle, hogy sminkeli magát, hogy választja ki a ruháját, kiegészítőit?
Sminkelni megtanult, a látása elvesztésével pedig a többi érzékszerve (például a tapintása) kifinomultabb lett, így azonosítja be ruhaanyag alapján, hogy épp mit vett ki a szekrényből. Lenyűgözött. Ahogy ez a táska is, ami kifejezetten látássérülteknek készült:
„Az ENIHORN JIMMIE fantázianevű darabjának készült egy kifejezetten vakok és gyengén látók számára kifejlesztett változata.
A táska formája a tipikus ENIHORN karakterek révén azonnal beazonosítható egy nem látó számára is. A fekete-fehér kontrasztjának köszönhetően egy gyengén látó is jól érzékeli a dizájnt, a vakok számára ezt a kétféle textúra alkalmazásával érte el a tervező. Míg a fehér egy sima bőrfelület, a fekete egy virágos, textúrás tapintási élményt nyújt. A vállfogóba került egy fényvisszaverő, mely a viselő láthatóságát segíti.

Eni fontosnak tartotta a vakok és gyengén látók világának megismerését, így maga is elsajátította a Braille írást, melyet alkalmazva a táskára készült egy így olvasható felirat: SZERETET.
A domború pöttyökkel megvalósított technika hosszú kísérletezés eredménye. Az eredmény kivételes.
Cél a sorozatgyártás, melyre – bízunk benne – hogy hamarosan sor kerül.

A táska addig is megtekinthető a FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület aktuális kiállításán (január 25-ig, hétfőtől péntekig, 13.00-18.00 óra között), a Kálmán Imre utca 16. szám alatt.”

forrás: http://asalon.hu/hu/lookbook/vakon-szeretni-enihorn-taska-vakok-es-gyengen-latok-szamara_1902

 

Kategória: