Négylábú életvitel-javító barát: a vakvezető kutya

Közel negyedmillió magyar vak- vagy látássérült

Mint az kiderült a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által 2016-ban készített, országos felmérés előzetes eredményeiből, nagyjából 33 ezer vak ember, valamint több mint 218 ezer látássérült él ma Magyarországon, az idősebbek közül sokan állandó segítség nélkül.

A segítség azonban kéznél lehetne, mégis, a látássérülek kevesebb, mint 1 % -át segíti olyan, a vakok és látássérült személyek vezetésére, segítésére kiképzett kutya, amely lényegesen hozzájárulhatna a mindennapi, önálló életvitelük megkönnyítéséhez vagy épp kialakításához.

Négylábú életvitel-javító barát: a vakvezető kutya

Jelenleg azonban egyetlen ilyen segítő kutya kiképzése is 1,8-2 millió forintba kerül és a jó kutya-alapanyag sem terem minden bokorban.

Csak olyan kutyából lehet egy 6-8hónapos kiképzés után ténylegesen vakvezető vagy segítő, amely rendelkezik egy alapvetően céltudatos, gondos és szakszerű elő-neveléssel, amely egyfajta elvárt alap ezektől a kutyáktól a későbbi feladatok hatékony és pontos végrehajtása érdekében.

Alaptermészetük alapján (erős, kitartó, emberszerető, önálló, határozott, tanulékony és szófogadó, kiegyensúlyozott idegrendszerű) segítő kutyáknak a Labradorok, Golden retrieverek és Németjuhászok a legalkalmasabb fajták.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag kiváló pedigrés, fajtatiszta, jó nevű kennelből származó kutyából lehet igazi, megbízható, segítő társ, hiszen nem ritka az olyan vizsgáztatott vakvezető kutya, amelynek fajtája pontosan nem meghatározható és előéletét tekintve gyepmesteri telepről kerül a jelöltek közé.

Ezek az állatoknak azonban csak akkor kezdődhet meg a felkészítésük, miután kiképzőik által elsajátítják a neveltetésükből hiányzó, ámde szükséges alap szociális normákat.

Miket tud egy felkészült vakvezető kutya-társ?

  • Többek között tud figyelmesen utat tartani, a járdát semmilyen külső inger hatására nem hagyja el.
  • Az átkelőt fegyelmezetten megkeresve gazdáját oda tudja vezetni, ahol biztonságos az átkelés és csak oda, ahol mindketten biztonsággal el- és átférnek, mivel a kiképzés során megtanulnak számolni azzal, hogy a gazdájukkal együtt mekkora helyet foglalnak el a forgalomban, a járdán, vagy épp átkeléskor.
  • A segítő kutya (parancsra) padhoz, vagy épp üzletbejárathoz tudja vezetni a gazdáját, biztonsággal tud közlekedni lépcsőn és mozgólépcsőkön.
  • Felismeri a különbséget a kisebb úthibák-, valamint a gazdájára veszélyt jelentő árkok, gödrök között és időben képes jelezni azt a gazdájának.
  • Hatékonyan segít minden olyan akadály elkerülésében, amely a vak személy számára veszélyt jelenthet, még akkor is, ha az az ő saját terén túl helyezkedik el, mint például egy magasan fölötte levő, nyitott ablak, vagy a fal síkjából kiálló házkiszögellés-, kapcsolószekrény, bankautomata vagy egy gyalogutat lezáró sorompó.

Jó hír, hogy az egyre növekvő, jogos igény hatására már a világ fejlettebb országaiban illetőleg Európa-szerte számtalan olyan speciális kutyaiskola működik, amely a mentő-, segítő- és vakvezető kutyák képzését is felvállalva nagyszerű társakká formálja az arra alkalmas kutyákat.

Azonban itthon, mivel a kiképzés költségei igen jelentősek, a segítő kutyák kiképzése csak a jó-szándékú magánszemélyek, vállalkozások, és cégek támogatására támaszkodhat. Központi támogatás hiányában (bár igény hatalmas volna rájuk), sajnos sokaknak kell nélkülözniük ezeket a remek, megbízható, négylábú életvitel-javítókat.

Címkék: , , , ,

Kategória: