Gyengénlátókon segítenek az új innovációk

Világszinten a gyengénlátók száma nagyjából 250-300 millióra tehető és ez a szám csupán a nem teljesen vakon élőkre vonatkozó adat.

A látássérültek mindennapjainak megkönnyítésére egyre szélesebb spektrumon szolgálnak technikai újításokkal a világ fejlesztői-, gyártói. Immár minden évben a különböző látásjavító felszereléseken túl a beszéden-, tapintáson alapuló segédeszközök újabbnál újabb generációs-, nagyléptékű innovációval szolgáló eszközei kerülnek piacra, köszönhetően a növekvő kereslet kényszerítő erejének.

eSight szemüveg – kifejezetten gyengénlátóknak tervezve

A legjobb példa talán a folyamatos innovációra az a kifejezetten gyengénlátók és részleges vaksággal élők számára kifejlesztett eSight szemüveg, melyen a világ egyik legnagyobb látásjavítást kutató laboratóriuma dolgozott és 2015ben került piacra.

Ez a szemüveg, egy központi egység általi képmodifikáció után a szemek előtti LED kijelzőn jeleníti meg a képet, ahol tovább finomítható a „látvány”. Most, 2017ben immár a készülék harmadik generációja (eSight3) került piacra, jelenleg mintegy 1000 gyengénlátót segítve. A gyártó cég nyilatkozata alapján azonban a gyártás és fejlesztés folyamatos.

eSight szemüveg - kifejezetten gyengénlátóknak tervezve

Forrás

Sajnos azonban az eSight nem jelent univerzális megoldást minden gyengénlátó számára, hiszen a látás sérülését kiváltó okok igen változatosak. Azonban jelenlegi statisztikák szerint az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően már a gyengénlátók közel 80 százaléka tud élni az eSight nyújtotta életminőség-javító funkciókkal.

Folyamatos az innováció a vakok és gyengénlátók számára

Nem csoda hát, hogy a hazai kínálatban is egyre több, a gyengénlátók és a vakok számára egyaránt jól használható, hétköznapi életükbe illeszkedő informatikai eszköz jelenik meg, azonban sajnos ezek közül az olyan, egyelőre drágább árkategóriát képviselőkre, mint például az említett eSight szemüveg is, jelenleg csak támogatók és pályázatok útján van mód hozzá jutni.

A VGyHE egyesület is elkötelezte magát

A segítség azonban már hazai vizeken is úton van. A vakok és gyengénlátók életminőségének javítását célul kitűző VGyHE egyesület Informatikai, Segédeszköz és Akadálymentesítési Bizottsága által 2016 novemberében megrendezett konferencián többek között analóg- és digitális segédeszközökkel, Braille eszközökkel valamint különböző, kifejezetten látássérültek számára fejlesztett játékokkal készültek a kiállítók.

A konferencia minden év novemberében megrendezésre kerül, tervek szerint lehetőleg évről-évre minél nagyobb számban hozva össze a hazai- illetőleg külföldi gyártókat a közvetlen terjesztőkkel, vásárlókkal, felhasználókkal.

Címkék: , , ,

Kategória: