Forradalmi szaruhártya implantátumot fejlesztettek ki Izraelben

Egy két éve alapított, szemészeti technológiával foglalkozó start-up cég olyan mesterséges szaruhártyát fejlesztett ki, melynek beültetése vakok és látássérültek millióinak hozhatja el a reményt, hogy újra láthatnak.

Az izraeli Ráánáná városában működő CorNeat Vision cég nanotechnológiát felhasználva alkotta meg a mesterséges szaruhártyát. Az optikai implantátumot fejlett, sejtszintű megoldással integrálják a szemszövetbe.

A cég sikeresen tesztelte találmányát állatkísérletek során. A jövő év közepére tervezik, hogy izraeli pácienseken is elvégzik a beültetést, majd az Egyesült Államokban is klinikai kísérleteket végeznek 20-60 beteg közreműködésével.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szaruhártya betegsége a szürke hályog után a második leggyakoribb ok a vakság kialakulására. Világszerte 30 millió embert érint, a betegek száma évi kétmillióval növekszik.

“Bár a szaruhártya betegségei rengeteg szenvedést és fogyatékosságot okoznak, mégis csupán évi 200 000 alkalommal végeznek szaruhártya-átültetést.” – mondta Álmog Áléj-Ráz, a CorNeat Vision igazgatója. “Óriási szükség mutatkozik egy hatékony, hosszantartó és megfizethető megoldásra a szaruhártya-patológia terén, mely megszabadítaná az ez okból megvakult vagy látáscsökkenéstől sújtott embereket a szenvedéstől.” – tette hozzá.

Almog Áléj-Ráz

Az izraeli cég egyik nagy eredménye, hogy fejlett sejttechnológia segítségével képes a mesterséges optikát a beteg saját szemszövetébe építeni. Az implantátumot nanoméretű vegyészeti eljárással állítják elő, amely stimulálja a sejtes növekedést.

“A korábban alkalmazott megoldásokkal szemben, melyek az optikát a szemszövetbe integrálták, a mi implantátumunk egy virtuális teret hoz létre a kötőszöveti sejtekben gazdag kötőhártya alatt, gyorsan gyógyul és hosszú távú, szilárd beépülést biztosít.” – mondtra Áléj-Ráz.

Az új implantátum beültetése mindössze egy 30 perces beavatkozást igényel. A cég szerint termékük milliók számára kínálhat elérhető és hatékony megoldást.

“A találmányunk tesztelése során elért rendkívüli eredmények, melyeket kórszövettani bizonyítékok is alátámasztanak, nagyon kecsegtetőek.” – mondta Dr. Gilád Litvin, a CorNeat Vision alapítója, és az implantátum egyik fejlesztője. “Implantátumunk szilárdan beépül a szövetbe, és teljesen integrálódik a szembe. A beültetéshez szükséges operáció sokkal rövidebb és egyszerűbb, mint a hagyományos szaruhártya-átültetések esetében.” – tette hozzá.

A korábban sikeres cégvezetőként dolgozó Áléj-Ráz egy hegyikerékpár-túra során ismerkedett meg egy befektetővel két évvel ezelőtt, s az ő segítségével alapította meg új cégét. “Hihetetlen, hogy egy ilyen nagyságrendű problémára eddig nem született megfelelő megoldás. A mi találmányunk nagyon ígéretes. Az egészen apró eszköz több különböző tudományterület – kémia, fizika, biológia – eredményeit ötvözi. A visszajelzések nagyon pozitívak.” – mondta.

“A CorNeat innovatív megközelítése és csapatuk kivitelező képessége megteremti a lehetőséget arra, hogy világszerte legyőzzük a szaruhártya-megbetegedések okozta vakságot.” – jelentette ki Ehud Ásziá professzor, a Meir Egészségügyi Központ szemészorvosa.

Forás: The Tower/zsido.com

Címkék: , , ,

Kategória: