Digitális fény az éjszakában: Diákstartup versenytől a megvalósulásig

A magyar csapatok évről-évre kiválóan szerepelnek a Microsoft által rendszeresen megrendezett nemzetközi startup-versenyeken, az Imagine Cup-on. A májusban, az Ankertben bemutatott hat magyar projekt mindegyike ígéretesnek bizonyult, azonban idén az abszolút első helyen a GlovEye végzett, miáltal Ők képviselhetik hazánkat a Seattle-ben megrendezett világdöntőn.

Digitális fény az éjszakában: Diákstartup versenytől a megvalósulásig

A digitális világ a vakok számára is nyitva áll

A digitális világ-, valamint az internetes információszerzés kiteljesedésének korszakát éljük, így kiemelten fontos, hogy a vakok és látássérültek számára is nyitottá váljanak ugyanazok a csatornák, amelyek a látók számára elérhetők. A digitális Braille-olvasót meghaladva, az új eszköz mindenféle nyomtatott szöveggel megbirkózik, ezáltal szinte ugyanazt az olvasásélményt képes nyújtani, mint ami a látók számára is megadatott.

A gyűrűre hasonlító, ujjra húzható szerkezet a bele épített „tüskékkel” Braille-jeleket küld az ujjnak, annak megfelelően, hogy az épp hol jár a szövegben. A használatához ezen felül csak egy a telefonra telepített mobil-app, valamint egy, a VR-sztemüvegek mintájára a fejre erősített mobiltelefon szükséges, amelynek kamerája így nyomon tudja követni a szöveget.

GlovEye – magyar siker világszínvonalon

A startup sikerességét pedig az jelzi a legjobban, hogy most kedden, mint ahogyan azt az index.hu cikkében is olvasható (ITT), már meg is történt a GlovEye, hordozható olvasókesztyű hivatalos átadója, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének fővárosi székházában.

Kép forrása: index.hu

Címkék: , , ,

Kategória: